۱۳ مرداد ۱۳۸۹، ۹:۱۹

در گفتگو با مهر عنوان شد: زلزله عامل انفجار نفتکش ژاپن در تنگه هرمز نبود / گسل مکران خطرناک است

در گفتگو با مهر عنوان شد: زلزله عامل انفجار نفتکش ژاپن در تنگه هرمز نبود / گسل مکران خطرناک است

معاون اجرایی موسسه ملی اقیانوس شناسی با تاکید بر اینکه زلزله عامل انفجار نفتکش ژاپن در تنگه هرمز نبود گفت: شناورها برای بیشترین طول موج در بازه زمانی 30 ساله طراحی می شوند از این رو پیش بینی های لازم برای برخورد شناورها با امواج ناشی از زلزله شده است.

دکتر عباس نوبختی در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به جزئیات انفجار نفتکش "ام. استار" ژاپن افزود: چندی پیش به دلیل بروز انفجاری در نزدیکی تنگه هرمز این نفتکش آسیب دید. این کشتی حامل 204 تا 279 تن معادل دو ملیون بشکه نفت خام  بود.

وی به اثرات سونامی بر شناورها اشاره کرد و افزود: شناورها برای موج 30 ساله طراحی می شوند به گونه ای که پیش بینی های لازم برای برخورد شناورها با امواج ناشی از زلزله صورت می گیرد از این رو چنانچه امواج در حد موج های استاندارد باشد به شناورها آسیبی وارد نمی شود.
 
معاون اجرایی موسسه ملی اقیانوس شناسی با تاکید بر اینکه شناورها به ندرت با امواج بیش از استاندارد 30 ساله مواجه می شوند، توضیح داد: در طراحی ها، معمولا عمر مفید سازه های دریایی را 30 سال در نظر گرفته می گیرند. بر این اساس تحقیقاتی بر روی امواج آبها صورت می گیرد تا ماگزیمم طول موج در دوره زمانی 30 ساله محاسبه می شود و بر اساس آن شناورها طراحی و ساخته می شود. به این ترتیب در طول زمان 30 ساله (عمر مفید)،  شناورها در برابر امواج مقاوم هستند مگر آنکه امواج خارج از استانداردهای 30 ساله باشد که این امر به ندرت اتفاق می افتد.
 
نوبختی با اشاره به انفجار نفتکش ژاپنی در تنگه هرمز تاکید کرد: سونامی ها تنها موج برای شناورها ایجاد می کنند و از آنجایی که در طراحی شناورها اثر امواج ناشی از زلزله و نیروهای ناشی از جا به جایی مایعات در نفتکش ها پیش بینی می شود از این رو موج برای شناورها امری آشنا است و به نظر نمی رسد که اثراتی مانند انفجار بر روی آنها داشته باشد.
 
معاون اجرایی موسسه ملی اقیانوس شناسی خوردگی، خستگی شناورها و استفاده از مواد اولیه نامرغوب را از جمله عوامل تاثیر گذار در آسیب پذیر شدن شناورها ذکر کرد و به مهر گفت: شناورها بر اثر بارگذاری و تخلیه بار و یا عدم استفاده از فولادهای نرم در بدنه همواره در معرض خستگی بدنه هستند. این امر موجب آسیب پذیر شدن شناورها در برابر امواج می شود.
 
وی با تاکید بر اینکه این عوامل موجب انفجار شناورها نمی شود اضافه کرد: مخازن سربسته نفتی زمانی که وارد مناطق گرمسیر می شوند تبخیر می شود و این امر موجب تجمع گاز در بالای مخازن می شود. از این رو با ایجاد یک جرقه و یا حتی رعد و برق منجر به انفجار نفتکش ها می شود.
 
نوبختی با اشاره به این مطلب که این امر ربطی به بارگیری و تخلیه محموله نفتی ندارد خاطر نشان کرد: این امر حتی ممکن است برای تفتکش های ساکن در آبها نیز اتفاق بیفتد.
 
وی در عین حال با بیان اینکه در انفجار این نفتکش دلایل دیگری نیز وجود دارد تاکید کرد: برای یافتن علت اصلی انفجار این نفتکش نیاز به تحقیقات بیشتر است.
 
اثر گسل مکران دریای عمان بر شناورها

دکتر وحید چگینی رئیس موسسه ملی اقیانوس شناسی نیز در گفتگو با مهر به بیان اثرات ناشی از زلزله بر روی شناورها پرداخت و با بیان اینکه بعید است زلزله دریایی باعث انفجار شناورها شود گفت: زلزله دریایی به صورت سونامی بروز می کند که در این صورت ما باید آثار و خسارات آن را در سواحل مشاهده می کردیم.
 
وی با تاکید بر اینکه زلزله بیش از 7 ریشتر باعث سونامی می شود ادامه داد: در ابتدای ایجاد سونامی ارتفاع موج کم است ولی زمانی که به ساحل می رسد بر اثر پدیده هایی چون انعکاس بازتاب موج از شیب قاره ای، پدیده تشدید، کاهش ژرفای و پدیده ورود موج به محیط های کم عرض و باریک باعث می شود که ارتفاع امواج افزایش یابد که در نتیجه شاهد بالاروی موج نیز خواهیم بود.
 
چگینی ادامه داد: بالاروی امواج موجب جاری شدن سیل در سواحل می شود. در این صورت امواج با سرعت زیاد با سازه های ساحلی برخورد می کند و خسارات زیادی را باعث می شود.
 
رئیس موسسه ملی اقیانوس‏شناسی با اشاره به وضعیت گسل های دریای عمان اضافه کرد: در صورت فعال شدن گسل مکران پیش بینی می شود که امواج مرتفع ایجاد می کند که منجر به وارد شدن خسارات زیاد به سازه های ساحلی و شناورها می شود.
کد خبر 1128208

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha